Warmte opslaan Ecovat seasonal thermal energy storage Warmte opslaan om op een later moment te gebruiken? Wil je alle door de zon, hout of warmtepomp opgewekte warmte gebruiken, dan is warmteopslag in de vorm van een buffervat een mogelijke oplossing. Ook in de tuinbouw wordt steeds vaker gebruikgemaakt van deze techniek). In een blok zout van twee kubieke meter past in principe genoeg energie om de hele winter je woning mee te verwarmen: als je water toevoegt aan een droog zout, komt daarbij namelijk warmte vrij. Er zijn weliswaar stromingen van grondwater, maar die zijn echt te verwaarlozen.apos KaposNEX-achtige constructie Voor de opslag wordt een gat gegraven met schuin aflopende wanden die worden bedekt met stevig anti-worteldoek.
De warmteopslag ligt onder de grond en heeft daar geen last van luchtstromen, dus ook geen verlies. Dat kan op verschillende manieren, zoals warmteopslag in water en warmte opslaan in de grond. Bij warmtekoudeopslag kunt u warmte of koude voor een seizoen opslaan.
Warmteopslag Rijksdienst Warmteopslag is nodig omdat de vraag naar warmte meestal niet gelijk loopt met het opwekken van warmte.